Βρέθηκαν οργανικά μόρια στον Άρη;

"Ίσως το το ρομπότ Curiosity να βρήκε στον πλανήτη Άρη οργανικά μόρια" αυτή ήταν η ιστορική ανακοίνωση του Τσάρλς Ελαχί (Charles Elachi) που αν επιβεβαιωθεί πρόκειται να ανατρέψουν τα όσα γνωρίζαμε και πιστεύαμε μέχρι τώρα!

Ο διευθυντής του εργαστηρίου αεριοπροώθησης της ΝΑΣΑ, προέβη στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο πανεπιστήμιο "Λα Σαπιέντζα" της Ρώμης.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται από την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, στις 3 Δεκεμβρίου!
Η πιθανότητα να υπάρχουν ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη, υπάρχουν και είναι βάσιμες...
Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις ελπίδες για την ιστορικής σημασίας ανακοίνωση, πριν βγουν τα τελικά αποτελέσματα και οι αποδείξεις, ο Ελαχί τονίζει:
"Τα προκαταρκτικά στοιχεία δίνουν βάσιμες υποθέσεις για την ύπαρξη ζωής, σε μορφή απλών οργανικών μοριακών στοιχείων αλλά όχι βιολογικών"
Το Curiosity συνεχίζει "δεν είναι εφοδιασμένο με όργανα που μπορούν να αναγνωρίσουν βιολογικά μόρια, αλλά αν αναλύσουμε τα στοιχεία θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αν πραγματικά ο πλανήτης Άρης είχε φιλοξενήσει κάποιο είδος ζωής..."

«Περιέργεια» για τον Αρη

Το «Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη» («Mars Science Laboratory» ή MSL) της αμερικανικής NASA που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον πλανήτη Αρη πριν μερικές βδομάδες ξεκίνησε ήδη τις αναλύσεις των πετρωμάτων του κόκκινου πλανήτη και την πορεία του προς πιο ενδιαφέρουσες γεωλογικά περιοχές. Η «Περιέργεια» («Curiosity»), όπως ονομάζεται το ρομποτικό όχημα - το μεγαλύτερο που έχει σταλεί στον Αρη - θα αναλύσει δεκάδες δείγματα που θα εξάγει από το εσωτερικό βράχων ή θα συλλέξει από το έδαφος, καθώς θα εξερευνά μια περιοχή του Αρη πολύ μεγαλύτερη από τους προκατόχους της «Σπίριτ» και «Οπορτούνιτι».
Η «Περιέργεια» προσεδαφίστηκε κοντά στους πρόποδες ενός βουνού με ενδιαφέρουσα διαστρωμάτωση, μέσα στον κρατήρα Γκέιλ. Τα στρώματα του βουνού περιέχουν ιζηματογενή πετρώματα, δηλαδή ορυκτά που σχηματίζονται μέσα σε νερό. Η δυνατότητα προσεδάφισης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν αποτέλεσμα βελτιώσεων στη διαδικασία καθόδου της διαστημοσυσκευής, που τώρα επιτρέπουν προσεδάφιση σε περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων (έναντι 100 χλμ. σε παλιότερες αποστολές). Η περιοχή - στόχος είναι τόσο κοντά στο τοίχωμα του κρατήρα, που στο παρελθόν θα είχε απορριφθεί ως ανασφαλής, λόγω του κινδύνου το όχημα να καταλήξει σε επικλινές και ανώμαλο έδαφος και να καταστραφεί. Απώτερος σκοπός είναι να εξεταστεί αν η περιοχή αυτή είχε ποτέ, ή ακόμα καλύτερα συνεχίζει να έχει, κατάλληλες συνθήκες για μικροβιακή ζωή.
Ενα από τα στάδια της διαδικασίας καθόδου ήταν η αποκόλληση και το κρέμασμα του ρομποτικού οχήματος με πλαστικά σχοινιά από τη συσκευή καθόδου («γερανός») 20 μέτρα πάνω από το έδαφος, ώστε η προσεδάφιση να είναι πιο ομαλή
Το Curiosity διαθέτει κάμερες στο βραχίονα και τον ιστό, έξι τροχούς και σύστημα ανάρτησης, που του επιτρέπουν να υπερπηδά εμπόδια ύψους μέχρι 65 εκατοστών. Επιπλέον, έχει ειδικά εξαρτήματα, που του δίνουν τη δυνατότητα να συλλέξει δείγματα εδάφους και βράχων, να τα επεξεργαστεί και να τα οδηγήσει σε συσκευές ανάλυσης που μεταφέρει.
Ενα αδύνατο σημείο των προηγούμενων ρομποτικών οχημάτων της NASA ήταν ότι επειδή χρησιμοποιούσαν φωτοβολταϊκά κύτταρα για την τροφοδοσία τους με ενέργεια, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του αρειανού χειμώνα. Οι ενεργειακές ανάγκες του «Curiosity» είναι πολύ μεγαλύτερες και γι' αυτό χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, που παράγει ηλεκτρισμό από τη θερμότητα που εκλύει η φυσική ραδιενεργή διάσπαση του πλουτωνίου 238.
Η «Περιέργεια» διαθέτει αέριο χρωματογράφο, φασματόμετρο μάζας και ρυθμιζόμενο φασματόμετρο λέιζερ, που, σε συνδυασμό,

Νερό στον Ερμή;

Ο Ερμής είναι πλανήτης ακραίων θερμοκρασιών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία στον ισημερινό του εγγύτερου στον Ηλιο μέλους του ηλιακού συστήματος φτάνει τους 400 βαθμούς Κελσίου, ικανή να λιώσει το μόλυβδο. Τη νύχτα, η θερμοκρασία βυθίζεται στους -150 βαθμούς! (Επί δεκαετίες θεωρούνταν ότι ο Ερμής δείχνει πάντα την ίδια πλευρά στον Ηλιο, όπως συμπτωματικά συνέβαινε όταν βρισκόταν στην καλύτερη θέση παρατήρησης από τη Γη. Οπως αποδείχτηκε, ο Ερμής κάνει μια πολύ αργή περιστροφή γύρω από τον άξονά του, που διαρκεί 58,7 γήινες ημέρες).
Υπάρχουν, όμως, στον Ερμή και ορισμένα σημεία που έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία. Μέσα στους κρατήρες, στους πόλους του μικροσκοπικού πλανήτη, υπάρχουν περιοχές που δεν τις βλέπει ποτέ το φως της μέρας, καθώς σκιάζονται από τα χείλη των κρατήρων. Εκεί η θερμοκρασία παραμένει συνεχώς χαμηλή. Πρόσφατα στοιχεία, που έστειλε ο δορυφόρος «Μέσεντζερ» της NASA, συμφωνούν με την επιστημονική εικασία που έχει διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ότι μπορεί να υπάρχει νερό στα σκιερά σημεία αυτών των κρατήρων, παρά την εγγύτητα του πλανήτη στον Ηλιο.

Η χαρτογράφηση που έκανε το «Μέσεντζερ» συνάδει με την αντίστοιχη χαρτογράφηση που είχε γίνει με επίγεια ραντάρ και δείχνει σημεία μεγάλης φωτεινότητας (λωρίδες που ανακλούν τα ραδιοκύματα πολύ περισσότερο από το έδαφος που τα περιβάλλει, όπως θα συνέβαινε αν επρόκειτο για πάγο). Ομως, τα φωτεινά στο ραντάρ σημεία υπάρχουν και σε μικρότερους κρατήρες που βρίσκονται σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Αν πράγματι πρόκειται για πάγο, αυτά τα αποθέματα για να μην έχουν εξαχνωθεί θα πρέπει να καλύπτονται με ένα λεπτό μονωτικό στρώμα, από την ψιλή επιφανειακή σκόνη (ρεγόλιθος), που καλύπτει την επιφάνεια του Ερμή. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η θερμοκρασία σε αυτούς τους κρατήρες είναι ακριβώς όση θα έπρεπε να είναι, αν ένα στρώμα ρεγόλιθου κάλυπτε ποσότητες πάγου.



Με κίτρινο οι περιοχές έντονης ανάκλασης του ραντάρ μέσα στους κρατήρες του Ερμή, περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει πάγος νερού