Ένας χρόνος πέρασε από την εκτόξευση και τέσσερις μήνες από την άφιξη στην επιφάνεια του Αρη της διαστημοσυσκευής - επιστημονικού εργαστηρίου «Περιέργεια» («Curiosity») και το μεγέθους αυτοκινήτου σύστημα έχει ήδη στείλει 23.000 φωτογραφίες πετρωμάτων, εξαιρετικής ανάλυσης.
Η κίνηση του ρόβερ γίνεται με τηλεχειρισμό από τη Γη και με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη συμβεί στο όχημα κάποιο ατύχημα, που θα το αχρηστεύσει. Ετσι, μέχρι σήμερα έχει διανύσει μόλις 517 μέτρα μέσα στον κρατήρα Γκέιλ, όπου προσεδαφίστηκε. Τώρα βρίσκεται σε ένα σχετικά ψηλό σημείο του πυθμένα του κρατήρα και οι επιστήμονες αναζητούν ένα ενδιαφέροντα στόχο στη γύρω περιοχή.
Η πανοραμική φωτογραφία που δημοσιεύουμε, εμφανίζει μια έκταση που φαίνεται αρκετά οικεία, καθώς θα μπορούσε να είναι φωτογραφία από έρημο στη Γη. Ωστόσο τα υψώματα στο βάθος δεν είναι βουνά, αλλά τα χείλη του κρατήρα και το έδαφος πιο κοντά είναι η αποσαθρωμένη από τον αρειανό άνεμο επιφάνεια του πυθμένα του κρατήρα.
Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησαν φήμες - που αποδίδονται σε ερευνητές του προγράμματος - ότι η «Περιέργεια» έκανε μια ανακάλυψη ιστορικών διαστάσεων, υπονοώντας την ανακάλυψη ζωής, έστω και μικροβιακής, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση. Ακόμα και αν εντοπιστούν σε πετρώματα οι χημικές υπογραφές ενώσεων που σχετίζονται με τη ζωή, χρειάζεται μεγάλη επιφυλακτικότητα στα συμπεράσματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν προκύψει μέσω άλλων φυσικών διαδικασιών.
Φωτογραφία ενός αρειανού βράχου από το «Curiosity», όπως φαίνεται υπό το φυσικό φωτισμό του κόκκινου πλανήτη (χωρίς καμία επεξεργασία).
Επεξεργασμένη εκδοχή της αρχικής φωτογραφίας, ώστε ο βράχος να έχει όψη σα να βρισκόταν στη Γη και φωτιζόταν από ηλιακό φως (όπως αυτό φτάνει στην επιφάνεια του πλανήτη μας). Αυτή η μορφή των φωτογραφιών βοηθάει τους γεωλόγους να αναγνωρίζουν καλύτερα τα πετρώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου