Στην περιοχή της λίμνης Τσεμπαρκούλ κατορθώθηκε να συγκεντρωθούν περίπου 50 μικρά θραύσματα του μετεωρίτη μεγέθους μερικών χιλιοστόμετρων.
Η χημική εξέτασή τους επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν κλασικό πετρώδη μετεωρίτη, όπως εξήγησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής της αποστολής του Πανεπιστημίου των Ουραλίων για την αναζήτηση του μετεωρίτη Βίκτορ Γκροχόφκσι: "... Πρόκειται για έναν κλασικό πετρώδη μετεωρίτη, που ονομάζουμε «κοινό χονδρίτη». Στη σύστασή του έχει εντοπιστεί η συνηθισμένη περιεκτικότητα σε ορυκτά: ολιβίνη, αδιαφανή ορυκτά, τροϊλίτης, καμασίτης, ενώσεις, που μπορούν να σχηματιστούν μόνο στο Διάστημα. Στη Γη παρόμοιοι συνδυασμοί και δομές δεν υπάρχουν...".
Οι επιστήμονες διέψευσαν ως αντιεπιστημονικές και ορισμένες φήμες, που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο. Ειδικότερα ότι μαζί με τον μετεωρίτη μεταφέρθηκε στη Γη και μια νέα μορφή ζωής με τη μορφή βακτηρίων ή ιών. Αυτό είναι αδύνατο, λένε οι επιστήμονες. Τα θραύσματα, που εντοπίστηκαν,
επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για ανθρακώδη χονδρίτη, ο οποίος θα μπορούσε να περιέχει στοιχεία οργανικών ενώσεων.
Φυσικά για τη λεπτομερή ανάλυσή του θα απαιτηθούν μεγαλύτερα κομμάτια. Ένα από αυτά έπεσε στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, σχηματίζοντας οπή διαμέτρου σχεδόν οκτώ μέτρων, αλλά προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί στη θέση αυτή.
Άλλο ένα ερώτημα, στο οποίο οι επιστήμονες πρέπει να δώσουν απάντηση είναι γιατί ο μετεωρίτης βάρους περίπου 10.000 τόνων δεν είχε καταγραφεί ούτε σε έναν επίγειο σταθμό παρατήρησης του Διαστήματος. Έγινε δυνατός ο εντοπισμός του μόνο κατά την είσοδό του στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας. Η πύρινη σφαίρα κατευθυνόταν στη Γη με ταχύτητα περίπου 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, λέει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τους μετεωρίτες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μιχαήλ Ναζάροφ: "Στο Διάστημα δεν καταγράφηκε, διότι ήταν μικρός σύμφωνα με την κλίμακα μεγέθους των αστεροειδών. Εφόσον τον παρατηρήσαμε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, τότε πρέπει να υπολογίσουμε ότι η πτήση του εντός της ατμόσφαιρας, όπου διακρίνεται καθαρά και εμφανίζεται με τη μορφή βολίδας, διαρκεί περίπου μισό λεπτό...
Υπόλειμμα του μετεωρίτη που συλλέχθηκε στην λίμνη Τσεμπαρκούλ
Στην Περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η εξάλειψη των συνεπειών της πτώσης του μετεωρίτη. Το ωστικό κύμα έσπασε τους υαλοπίνακες σε πολλά κτήρια. Δεν υπάρχουν νεκροί από το συμβάν, αλλά περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα τζαμιών. Περίπου 40 άτομα νοσηλεύονται έως και τώρα στα νοσοκομεία.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ υπολογίζει ότι το περιστατικό με τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ θα ωθήσει τους επιστήμονες στη δημιουργία τεχνολογιών παρακολούθησης των μικρών βολίδων. Ο ίδιος επίσης αναμένει από τους επιστήμονες προτάσεις σχετικά με το πώς θα ελαχιστοποιηθεί η επίδραση των βροχών των μετεωριτών σε κατοικημένες περιοχές, όπως οι πόλεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου