«Γειτονιά» Νεάντερταλ στη Μάνη


Οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ εντόπισε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών στο σπήλαιο Καλαμάκια στη δυτική ακτή της Μάνης. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση για την ισχυρή παρουσία των Νεάντερταλ, συγγενών του ανθρώπου, στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή, καθώς στο γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς έχει ήδη ανακαλυφθεί ένα δόντι από Νεάντερταλ.
Τα ευρήματα είναι λίθινα εργαλεία, πλούσια πανίδα και ανθρώπινα οστά, χρονολογούνται πριν από 39.000 έως 100.000 χρόνια και βρίσκονται σε διάφορα γεωλογικά στρώματα. Ανάμεσά τους ανακαλύφθηκαν δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου, που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά, που θεωρούνται Νεάντερταλ με βάση τη μορφολογία των οστών και τα ίχνη της τροφής πάνω σε αυτά.

Οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ εντοπίστηκαν στη ΜάνηΤο μεσο-παλαιολιθικό σπήλαιο Καλαμάκια, που φθάνει σε βάθος 20 μέτρων, ανασκάφηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1993-2006 από μια διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων και Γάλλων ερευνητών της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Η τωρινή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης εξέλιξης «Journal of Human Evolution», έγινε με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού πανεπιστημίου «Εμπερχαρντ Καρλς» του Τίμπιγκεν, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν ο Ανδρέας Δάρλας και η Ελένη Ψαθή από τις Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας αντίστοιχα, καθώς και άλλοι Γερμανοί και Αμερικανοί ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου