Κρανίο ηλικίας 1,8 εκατ. ετών, ρίχνει φως στην εξέλιξη του ανθρώπου

Ένα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο κρανίο ανθρωποειδούς, ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε στο Ντμάνισι της νότιας Γεωργίας, επιφέροντας νέα δεδομένα στη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Το εύρημα φαίνεται να καταρρίπτει την κυρίαρχη εδώ και δεκαετίες θεωρία ότι πριν από περίπου 2 εκατ. έτη στη Γη συνυπήρχαν αρκετά διαφορετικά είδη προγόνων μας. Τώρα προβάλλει η εναλλακτική άποψη ότι στην πραγματικότητα τα διάφορα απολιθωμένα οστά και κρανία που έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Αφρική και στην Ασία, ανήκουν μάλλον στο ίδιο προανθρώπινο είδος, τον Homo erectus, που απλώς είχε διάφορες ανατομικές παραλλαγές.

Πολλοί παλαιοντολόγοι τείνουν να δεχτούν ότι η ανακάλυψη αποτελεί ορόσημο για την κατανόηση
των ριζών της ανθρώπινης εξέλιξης, αλλά αρκετοί άλλοι εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές.

Παρακλάδια μιας κοινής εξελικτικής κληρονομιάς


Οι Γεωργιανοί, Ελβετοί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δαβίδ Λορντκιπανίτζε του Γεωργιανού Εθνικού Μουσείου της Τιφλίδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ισχυρίζονται ότι ο Homo habilis, ο Homo rudolfensis και άλλα είδη αποτελούν όλοι «κλαδιά» μιας κοινής εξελικτικής κληρονομιάς, του Homo erectus, που κατέληξε στους σύγχρονους ανθρώπους.


Βασίζουν αυτό το συμπέρασμα στο ότι το κρανίο που ανακάλυψαν στο Ντμάνισι και είναι το πιο πλήρες κρανίο ανθρωποειδούς που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα (το προηγούμενο ήταν το αφρικανικό «αγόρι της Τουρκάνα» ηλικίας 1,5 εκατ. ετών), συνδυάζει ανατομικά χαρακτηριστικά από τα παραπάνω επιμέρους προανθρώπινα είδη.

Στην τοποθεσία Ντμάνισι, στους πρόποδες του Καυκάσου, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα, έχει ανακαλυφθεί η μεγαλύτερη συλλογή καλοδιατηρημένων απολιθωμένων οστών στον κόσμο και στην τοποθεσία αυτή έχουν εντοπιστεί τα αρχαιότερα ίχνη προγόνων του ανθρώπου εκτός της Αφρικής.
Το κρανίο όπως βρέθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου